|
2023-01-06 23:45:26, péntek
|
|
|
A gránátalma szemet gyönyörködtető, gömbölyű gyümölcsének roppanó, lédús magjai nem csak ízletesek, hanem egészségünket is támogatják.
A hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő gránátalma méltán került fel a szuperételek listájára. Számos vizsgálat beszámolt már a gyümölcs rendszeres fogyasztásának széleskörű egészségügyi előnyeiről, melyek a magvakban rejlő, rendkívül erőteljes egészségvédő vegyületeknek, vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetőek. Ezek közül a legfontosabb antioxidáns hatású bioaktív vegyületek a punicalaginok, az antocianinok, illetve az ellagitanninok. A gránátalmában található vitaminok és ásványi anyagok közül említésre méltó a B9-vitamin, más néven folsav vagy folát, a C-vitamin, a foszfor, kalcium, a kálium, a magnézium, illetve a vas.
A gránátalmában, illetve számos más növényi alapú élelmiszerben megtalálható polifenolok és más antioxidánsok segítenek megvédeni sejtjeinket a szabad gyökök okozta károsodásoktól, így számos gyulladásos és krónikus betegség kockázatát csökkenthetjük az említett tápanyagokban gazdag ételek fogyasztásával. Ugyan legtöbben az artritisz tüneteinek csillapítására és természetesen finom íze miatt fogyasztják a gránátalmát, illetve annak levét, szervezetünk teljes egészében megtapasztalhatjuk pozitív élettani hatásait.
1. A gránátalma erőteljes gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik
Tudjuk, hogy a kisebb mértékű, rövid ideig fennálló gyulladások a szervezet természetes válaszai bizonyos sérülések és fertőzések leküzdésére. Egy krónikus, hosszan tartó gyulladás azonban komoly szövődményekkel járhat amennyiben nem kezeljük időben, a megfelelő módon. Ide tartoznak például a különböző szív- és érrendszeri panaszok, az izom- és ízületi gyulladások, a 2-es típusú cukorbetegség, az Alzheimer-kór, illetve egyes rákos megbetegedések is. Klinikai vizsgálatok beszámolói szerint a gránátalma, illetve a gránátalmalé fogyasztása szerencsére segíthet megelőzni, valamint csillapítani a krónikus betegségek kockázatát növelő gyulladásokat a szervezetben.
2. A gránátalma fogyasztásával támogathatjuk a szív- és érrendszer egészségét
Eddigi tanulmányok szerint a gránátalma és más polifenol vegyületekben gazdag gyümölcsök jótékony hatással lehetnek a szív és az erek általános egészségére. Laboratóriumi, illetve embereken végzett vizsgálatok is kimutatták, hogy a gránátalma jelentősen csökkentheti az oxidatív stresszt, az artériák gyulladását és a magas vérnyomást is. Ezeken felül segíthet az érelmeszesedés gyógyításában, mely a nem megfelelő kezeléssel, illetve annak elmulasztásával olyan súlyos következményekkel járhat, mint például az agyvérzés vagy a szívroham.
A gránátalma szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatását illetően érdemes megemlítenünk egy ischaemiás (iszkémiás) szívbetegségben szenvedő, kórházban tartózkodó betegek részvételével készült tanulmányt. Ezalatt a betegek a terápia kiegészítéseként 1 pohár (körülbelül 2 deciliter) gránátalmalevet fogyasztottak minden nap, melynek köszönhetően a kutatók meglehetősen pozitív változásokat figyeltek meg. A kórházi kezelés ideje alatt rendszeresen elemezték a betegek a vérnyomását, pulzusszámát, valamint a tünetek intenzitását, előfordulását és időtartamát is. A vizsgálat végén egyértelműen megállapítható volt, hogy a gránátalmalé csupán 5 napon át tartó rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentette például az angina okozta mellkasi fájdalom gyakoriságát és súlyosságát, valamint bizonyos gyulladásos biomarkereket a vérben. Ezek az eredmények szintén megerősítik a gránátalma a szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatását, ráadásul látható, hogy viszonylag kis mennyiségben, rendszeresen fogyasztva, már rövid időn belül észlelhetjük egészségvédő tulajdonságait.
3. A gránátalma jótékony hatással van agy egészségére
A gránátalmában található, korábban már említett ellagitanninok antioxidáns hatásuknak köszönhetően képesek megelőzni és csillapítani a gyulladásokat a szervezetben, így védelmet nyújtanak az agy számára a gyulladások és az oxidatív stressz által kiváltott betegségekkel szemben is. Beszámolók szerint a gránátalmában található ellagitanninok az oxidatív károsodás és a gyulladások csökkentésével, valamint és az agysejtek egészségének és élettartamának fokozásával vélhetően segíthetnek mérsékelni olyan súlyos betegségek kialakulásának kockázatát, mint például az az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór.
Tudjuk, hogy szervezetünk egy rendkívül összetett rendszer. Ezt mutatja az a tanulmány is, mely szerint a gránátalmában megtalálható ellagitanninok elősegíthetik a bélflórában az úgynevezett urolitin A nevű vegyület előállítását. Az urolitin A képes lehet lassítani a sejtek öregedését, csillapítani az agy gyulladásait, valamint csökkenteni egyes kognitív betegségek kialakulásának kockázatát, illetve késleltetni azok megjelenését.
4. A gránátalma fogyasztásával támogathatjuk a bélflórát és az emésztőrendszert
Az előző bekezdésben szó esett röviden a bélflóráról, ám érdemes alaposabban szemügyre venni a gránátalma pozitív hatásait ezen a területen is. Az emésztőrendszer állapotára, és ezen keresztül teljes szervezetünkre jelentős hatással vannak a bélben természetesen megtalálható baktériumok. Ezért rendkívül fontos az emésztőrendszer egészségének támogatása, melynek egyik alappillére a változatos, rostban és jótékony vegyületekben gazdag étrend, melybe a gránátalmát is ajánlott beillesztenünk. Hogy pontosan miért? A gránátalma gyulladáscsökkentő hatásán túl növelheti olyan jótékony bélbaktériumok számát, mint például a Bifidobacteriumok és a Lactobacillusok, így prebiotikumként hathat. A prebiotikus rostok élelemként, "üzemanyagként" szolgálnak a "jó baktériumok", összefoglaló néven probiotikumok számára az emésztőrendszerben. A rostok emellett nélkülözhetetlenek az egészséges és hatékony emésztéshez és bélmozgáshoz is, valamint védelmet nyújthatnak olyan emésztőrendszeri panaszok ellen, mint például a székrekedés, a savas reflux, az aranyér, a divertikulitisz, vagy akár a vastagbélrák.
5. A gránátalma fokozhatja a vese- és húgyrendszer egészségét
Több vizsgálat is kimutatta, hogy a gránátalma és a gránátalmalé fogyasztásával védhetjük a vese- és húgyrendszer egészségét, valamint csökkenthetjük a vesekövek képződését is. Ez részben a gyümölcsben található antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületeknek köszönhető, részben pedig annak, hogy a gránátalma hatóanyagai segítenek gátolni a vesekövek képződését, valamint újraképződését elősegítő folyamatot. Ezen felül a gránátalma kivonat segíthet szabályozni a vesekövek gyakori összetevői, a kalcium, a foszfátok és az oxalátok koncentrációját a szervezetben.
6. A gránátalma lassíthatja az öregedést és védheti bőrünk egészségét
Az egészséges és változatos, tápanyagokban és antioxidánsokban gazdag étrend részeként a gránátalma és a gránátalmalé védheti sejtjeinket, és akár a bőrön is megmutatkozó öregedési folyamatokat is képesek lehetnek lassítani. Erre a hatásra a kutatók és a bőrgyógyászok is felfigyeltek. Nem véletlen tehát, hogy a gránátalma kivonata ma már számos bőrápoló termékben és kozmetikumban is megtalálható. A teljesebb hatás érdekében külsőleg és belsőleg is alkalmazhatjuk ezt a szuperételt, de vajon pontosan milyen potenciális hatásokra számíthatunk?
A gránátalma megelőzheti és csökkentheti a szabadgyökök okozta károsodást, így a bőrsejteket érintő gyulladások is csillapíthatók alkalmazásával. Ennek köszönhetően nem csak a bőr fiatalságának megőrzésében lehet segítségünkre, hanem az akné és ekcéma tüneteinek csillapításában is. Beszámolók szerint a gránátalma a benne található C-vitaminnak és természetes antimikrobiális vegyületeknek köszönhetően segíthet a bőr felszínén lévő baktériumok és gombák rendellenes túlszaporodása elleni küzdelemben. Ezen baktériumok közé tartozik például a P. acnes is, mely életkortól függetlenül sok esetben lehet felelős az akné kialakulásáért és visszatéréséért.
Tudjuk, hogy az ultraibolya (UV) sugarak nagymértékben hozzájárulhatnak az öregedési folyamatok felgyorsulásához, és a bőr magas fokú károsodásához. Szerencsére egyes tanulmányok szerint a gránátalma jótékony vegyületei fokozhatják szervezetünk természetes, ám limitált védekezőképességét az UV sugarakkal szemben is. Ennek ellenére azonban ne feledkezzünk meg a fényvédők mindennapos alkalmazásáról és a tudatos, elővigyázatos napozás fontosságáról!
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
Címkék: antioxidánsokban, emésztőrendszeri, hozzájárulhatnak, felgyorsulásához, emésztőrendszert, kiegészítéseként, lactobacillusok, emésztőrendszer, elmulasztásával, prebiotikumként, koncentrációját, gránátalmalevet, visszatéréséért, divertikulitisz, antimikrobiális, szívbetegségben, csillapításában, szövődményekkel, tulajdonságait, megállapítható, fogyasztásával, csökkenthetjük, károsodásoktól, csillapítására, ellagitanninok, megbetegedések, érelmeszesedés, beillesztenünk, alkalmazhatjuk, újraképződését, csillapíthatók, alkalmazásával, alkalmazásáról, kialakulásáért, túlszaporodása, bélbaktériumok, gránátalma szemet, szuperételek listájára, gyümölcs rendszeres, magvakban rejlő, legfontosabb antioxidáns, gránátalmában található, szabad gyökök, említett tápanyagokban, artritisz tüneteinek, gránátalma erőteljes, kisebb mértékű, szervezet természetes, megfelelő módon, különböző szív-, 2-es típusú, gránátalmalé fogyasztása,
|
|
|
|
gránátalma szemet, szuperételek listájára, gyümölcs rendszeres, magvakban rejlő, legfontosabb antioxidáns, gránátalmában található, szabad gyökök, említett tápanyagokban, artritisz tüneteinek, gránátalma erőteljes, kisebb mértékű, szervezet természetes, megfelelő módon, különböző szív-, 2-es típusú, gránátalmalé fogyasztása, krónikus betegségek, gránátalma fogyasztásával, erek általános, gránátalma jelentősen, oxidatív stresszt, artériák gyulladását, magas vérnyomást, érelmeszesedés gyógyításában, agyvérzés vagy, gránátalma szív-, terápia kiegészítéseként, kutatók meglehetősen, kórházi kezelés, tünetek intenzitását, vizsgálat végén, gránátalmalé csupán, angina okozta, eredmények szintén, gránátalma jótékony, oxidatív stressz, oxidatív károsodás, gyulladások csökkentésével, agysejtek egészségének, rendkívül összetett, gránátalmában megtalálható, úgynevezett urolitin, nevű vegyület, képes lehet, sejtek öregedését, előző bekezdésben, gránátalma pozitív, emésztőrendszer állapotára, bélben természetesen, emésztőrendszer egészségének, prebiotikus rostok, rostok emellett, savas reflux, gránátalma fokozhatja, gránátalmalé fogyasztásával, vesekövek képződését, gyümölcsben található, gránátalma hatóanyagai, gránátalma kivonat, vesekövek gyakori, oxalátok koncentrációját, gránátalma lassíthatja, gránátalmalé védheti, gránátalma kivonata, teljesebb hatás, gránátalma megelőzheti, szabadgyökök okozta, bőrsejteket érintő, benne található, akné kialakulásáért, öregedési folyamatok, fényvédők mindennapos, antioxidánsokban, emésztőrendszeri, hozzájárulhatnak, felgyorsulásához, emésztőrendszert, kiegészítéseként, lactobacillusok, emésztőrendszer, elmulasztásával, prebiotikumként, koncentrációját, gránátalmalevet, visszatéréséért, divertikulitisz, antimikrobiális, szívbetegségben, csillapításában, szövődményekkel, tulajdonságait, megállapítható, fogyasztásával, csökkenthetjük, károsodásoktól, csillapítására, ellagitanninok, megbetegedések, érelmeszesedés, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 5809
- e Hét: 30700
- e Hónap: 62186
- e Év: 266887
|
|
|