Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kirobbanó egészség a gránátalmával
  2023-01-06 23:45:26, péntek
 
 



A gránátalma szemet gyönyörködtető, gömbölyű gyümölcsének roppanó, lédús magjai nem csak ízletesek, hanem egészségünket is támogatják.

A hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő gránátalma méltán került fel a szuperételek listájára. Számos vizsgálat beszámolt már a gyümölcs rendszeres fogyasztásának széleskörű egészségügyi előnyeiről, melyek a magvakban rejlő, rendkívül erőteljes egészségvédő vegyületeknek, vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetőek. Ezek közül a legfontosabb antioxidáns hatású bioaktív vegyületek a punicalaginok, az antocianinok, illetve az ellagitanninok. A gránátalmában található vitaminok és ásványi anyagok közül említésre méltó a B9-vitamin, más néven folsav vagy folát, a C-vitamin, a foszfor, kalcium, a kálium, a magnézium, illetve a vas. 

A gránátalmában, illetve számos más növényi alapú élelmiszerben megtalálható polifenolok és más antioxidánsok segítenek megvédeni sejtjeinket a szabad gyökök okozta károsodásoktól, így számos gyulladásos és krónikus betegség kockázatát csökkenthetjük az említett tápanyagokban gazdag ételek fogyasztásával. Ugyan legtöbben az artritisz tüneteinek csillapítására és természetesen finom íze miatt fogyasztják a gránátalmát, illetve annak levét, szervezetünk teljes egészében megtapasztalhatjuk pozitív élettani hatásait.

1. A gránátalma erőteljes gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik
Tudjuk, hogy a kisebb mértékű, rövid ideig fennálló gyulladások a szervezet természetes válaszai bizonyos sérülések és fertőzések leküzdésére. Egy krónikus, hosszan tartó gyulladás azonban komoly szövődményekkel járhat amennyiben nem kezeljük időben, a megfelelő módon. Ide tartoznak például a különböző szív- és érrendszeri panaszok, az izom- és ízületi gyulladások, a 2-es típusú cukorbetegség, az Alzheimer-kór, illetve egyes rákos megbetegedések is. Klinikai vizsgálatok beszámolói szerint a gránátalma, illetve a gránátalmalé fogyasztása szerencsére segíthet megelőzni, valamint csillapítani a krónikus betegségek kockázatát növelő gyulladásokat a szervezetben.

2. A gránátalma fogyasztásával támogathatjuk a szív- és érrendszer egészségét
Eddigi tanulmányok szerint a gránátalma és más polifenol vegyületekben gazdag gyümölcsök jótékony hatással lehetnek a szív és az erek általános egészségére. Laboratóriumi, illetve embereken végzett vizsgálatok is kimutatták, hogy a gránátalma jelentősen csökkentheti az oxidatív stresszt, az artériák gyulladását és a magas vérnyomást is. Ezeken felül segíthet az érelmeszesedés gyógyításában, mely a nem megfelelő kezeléssel, illetve annak elmulasztásával olyan súlyos következményekkel járhat, mint például az agyvérzés vagy a szívroham.

A gránátalma szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatását illetően érdemes megemlítenünk egy ischaemiás (iszkémiás) szívbetegségben szenvedő, kórházban tartózkodó betegek részvételével készült tanulmányt. Ezalatt a betegek a terápia kiegészítéseként 1 pohár (körülbelül 2 deciliter) gránátalmalevet fogyasztottak minden nap, melynek köszönhetően a kutatók meglehetősen pozitív változásokat figyeltek meg. A kórházi kezelés ideje alatt rendszeresen elemezték a betegek a vérnyomását, pulzusszámát, valamint a tünetek intenzitását, előfordulását és időtartamát is. A vizsgálat végén egyértelműen megállapítható volt, hogy a gránátalmalé csupán 5 napon át tartó rendszeres fogyasztása jelentősen csökkentette például az angina okozta mellkasi fájdalom gyakoriságát és súlyosságát, valamint bizonyos gyulladásos biomarkereket a vérben. Ezek az eredmények szintén megerősítik a gránátalma a szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatását, ráadásul látható, hogy viszonylag kis mennyiségben, rendszeresen fogyasztva, már rövid időn belül észlelhetjük egészségvédő tulajdonságait.

3. A gránátalma jótékony hatással van agy egészségére
A gránátalmában található, korábban már említett ellagitanninok antioxidáns hatásuknak köszönhetően képesek megelőzni és csillapítani a gyulladásokat a szervezetben, így védelmet nyújtanak az agy számára a gyulladások és az oxidatív stressz által kiváltott betegségekkel szemben is. Beszámolók szerint a gránátalmában található ellagitanninok az oxidatív károsodás és a gyulladások csökkentésével, valamint és az agysejtek egészségének és élettartamának fokozásával vélhetően segíthetnek mérsékelni olyan súlyos betegségek kialakulásának kockázatát, mint például az az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór. 

Tudjuk, hogy szervezetünk egy rendkívül összetett rendszer. Ezt mutatja az a tanulmány is, mely szerint a gránátalmában megtalálható ellagitanninok elősegíthetik a bélflórában az úgynevezett urolitin A nevű vegyület előállítását. Az urolitin A képes lehet lassítani a sejtek öregedését, csillapítani az agy gyulladásait, valamint csökkenteni egyes kognitív betegségek kialakulásának kockázatát, illetve késleltetni azok megjelenését.

4. A gránátalma fogyasztásával támogathatjuk a bélflórát és az emésztőrendszert
Az előző bekezdésben szó esett röviden a bélflóráról, ám érdemes alaposabban szemügyre venni a gránátalma pozitív hatásait ezen a területen is. Az emésztőrendszer állapotára, és ezen keresztül teljes szervezetünkre jelentős hatással vannak a bélben természetesen megtalálható baktériumok. Ezért rendkívül fontos az emésztőrendszer egészségének támogatása, melynek egyik alappillére a változatos, rostban és jótékony vegyületekben gazdag étrend, melybe a gránátalmát is ajánlott beillesztenünk. Hogy pontosan miért? A gránátalma gyulladáscsökkentő hatásán túl növelheti olyan jótékony bélbaktériumok számát, mint például a Bifidobacteriumok és a Lactobacillusok, így prebiotikumként hathat. A prebiotikus rostok élelemként, "üzemanyagként" szolgálnak a "jó baktériumok", összefoglaló néven probiotikumok számára az emésztőrendszerben. A rostok emellett nélkülözhetetlenek az egészséges és hatékony emésztéshez és bélmozgáshoz is, valamint védelmet nyújthatnak olyan emésztőrendszeri panaszok ellen, mint például a székrekedés, a savas reflux, az aranyér, a divertikulitisz, vagy akár a vastagbélrák.

5. A gránátalma fokozhatja a vese- és húgyrendszer egészségét
Több vizsgálat is kimutatta, hogy a gránátalma és a gránátalmalé fogyasztásával védhetjük a vese- és húgyrendszer egészségét, valamint csökkenthetjük a vesekövek képződését is. Ez részben a gyümölcsben található antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületeknek köszönhető, részben pedig annak, hogy a gránátalma hatóanyagai segítenek gátolni a vesekövek képződését, valamint újraképződését elősegítő folyamatot. Ezen felül a gránátalma kivonat segíthet szabályozni a vesekövek gyakori összetevői, a kalcium, a foszfátok és az oxalátok koncentrációját a szervezetben.

6. A gránátalma lassíthatja az öregedést és védheti bőrünk egészségét
Az egészséges és változatos, tápanyagokban és antioxidánsokban gazdag étrend részeként a gránátalma és a gránátalmalé védheti sejtjeinket, és akár a bőrön is megmutatkozó öregedési folyamatokat is képesek lehetnek lassítani. Erre a hatásra a kutatók és a bőrgyógyászok is felfigyeltek. Nem véletlen tehát, hogy a gránátalma kivonata ma már számos bőrápoló termékben és kozmetikumban is megtalálható. A teljesebb hatás érdekében külsőleg és belsőleg is alkalmazhatjuk ezt a szuperételt, de vajon pontosan milyen potenciális hatásokra számíthatunk? 

A gránátalma megelőzheti és csökkentheti a szabadgyökök okozta károsodást, így a bőrsejteket érintő gyulladások is csillapíthatók alkalmazásával. Ennek köszönhetően nem csak a bőr fiatalságának megőrzésében lehet segítségünkre, hanem az akné és ekcéma tüneteinek csillapításában is. Beszámolók szerint a gránátalma a benne található C-vitaminnak és természetes antimikrobiális vegyületeknek köszönhetően segíthet a bőr felszínén lévő baktériumok és gombák rendellenes túlszaporodása elleni küzdelemben. Ezen baktériumok közé tartozik például a P. acnes is, mely életkortól függetlenül sok esetben lehet felelős az akné kialakulásáért és visszatéréséért.

Tudjuk, hogy az ultraibolya (UV) sugarak nagymértékben hozzájárulhatnak az öregedési folyamatok felgyorsulásához, és a bőr magas fokú károsodásához. Szerencsére egyes tanulmányok szerint a gránátalma jótékony vegyületei fokozhatják szervezetünk természetes, ám limitált védekezőképességét az UV sugarakkal szemben is. Ennek ellenére azonban ne feledkezzünk meg a fényvédők mindennapos alkalmazásáról és a tudatos, elővigyázatos napozás fontosságáról!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: antioxidánsokban, emésztőrendszeri, hozzájárulhatnak, felgyorsulásához, emésztőrendszert, kiegészítéseként, lactobacillusok, emésztőrendszer, elmulasztásával, prebiotikumként, koncentrációját, gránátalmalevet, visszatéréséért, divertikulitisz, antimikrobiális, szívbetegségben, csillapításában, szövődményekkel, tulajdonságait, megállapítható, fogyasztásával, csökkenthetjük, károsodásoktól, csillapítására, ellagitanninok, megbetegedések, érelmeszesedés, beillesztenünk, alkalmazhatjuk, újraképződését, csillapíthatók, alkalmazásával, alkalmazásáról, kialakulásáért, túlszaporodása, bélbaktériumok, gránátalma szemet, szuperételek listájára, gyümölcs rendszeres, magvakban rejlő, legfontosabb antioxidáns, gránátalmában található, szabad gyökök, említett tápanyagokban, artritisz tüneteinek, gránátalma erőteljes, kisebb mértékű, szervezet természetes, megfelelő módon, különböző szív-, 2-es típusú, gránátalmalé fogyasztása,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  A fák lelke  Szent György napi hiedelmek, s...  Paul David Tripp Április 26  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Vannak arcok  A világnak égető szüksége van ...  A világnak égető szüksége van ...  Messziről jött ember  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  Rögtön puha Mézes Krémes  Ha így haladunk...  Muratáj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Palóc Grand Canyon  Az embernek a társa: hiányzik.  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Föld napja április 22  Mindenünk, amink van, amit sze...  Jó éjszakát  Az embernek a társa: hiányzik.  A keserű igazság  Életművészet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  A keserű igazság  Szent György nap  Ez a jó az alvásban.  A Föld napja  Beney Zsuzsa  Palóc Grand Canyon  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam Krisztinától  Tehetségtelen gyerek nincs.  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Jó éjszakát  Jó éjszakát  Föld napja április 22  Egyszerűen  Az udvariasság alapja: önismer...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Vannak arcok  A Gömb  Kellemes esti időtöltést  Facebookon kaptam  Szent György nap  Facebookon kaptam  György napra  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Szép estét kedves látogatóimna...  Sokkal bölcsebb a természet,  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Maradék idő  Ma  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  Ma  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Esti kép  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Szép estét kedves látogatóimna...  Gárdonyi Géza - Április végén  Facebookon kaptam  képre írva  Esti kép  Paul David Tripp Április 25  Ha így haladunk... 
Bejegyzés Címkék
gránátalma szemet, szuperételek listájára, gyümölcs rendszeres, magvakban rejlő, legfontosabb antioxidáns, gránátalmában található, szabad gyökök, említett tápanyagokban, artritisz tüneteinek, gránátalma erőteljes, kisebb mértékű, szervezet természetes, megfelelő módon, különböző szív-, 2-es típusú, gránátalmalé fogyasztása, krónikus betegségek, gránátalma fogyasztásával, erek általános, gránátalma jelentősen, oxidatív stresszt, artériák gyulladását, magas vérnyomást, érelmeszesedés gyógyításában, agyvérzés vagy, gránátalma szív-, terápia kiegészítéseként, kutatók meglehetősen, kórházi kezelés, tünetek intenzitását, vizsgálat végén, gránátalmalé csupán, angina okozta, eredmények szintén, gránátalma jótékony, oxidatív stressz, oxidatív károsodás, gyulladások csökkentésével, agysejtek egészségének, rendkívül összetett, gránátalmában megtalálható, úgynevezett urolitin, nevű vegyület, képes lehet, sejtek öregedését, előző bekezdésben, gránátalma pozitív, emésztőrendszer állapotára, bélben természetesen, emésztőrendszer egészségének, prebiotikus rostok, rostok emellett, savas reflux, gránátalma fokozhatja, gránátalmalé fogyasztásával, vesekövek képződését, gyümölcsben található, gránátalma hatóanyagai, gránátalma kivonat, vesekövek gyakori, oxalátok koncentrációját, gránátalma lassíthatja, gránátalmalé védheti, gránátalma kivonata, teljesebb hatás, gránátalma megelőzheti, szabadgyökök okozta, bőrsejteket érintő, benne található, akné kialakulásáért, öregedési folyamatok, fényvédők mindennapos, antioxidánsokban, emésztőrendszeri, hozzájárulhatnak, felgyorsulásához, emésztőrendszert, kiegészítéseként, lactobacillusok, emésztőrendszer, elmulasztásával, prebiotikumként, koncentrációját, gránátalmalevet, visszatéréséért, divertikulitisz, antimikrobiális, szívbetegségben, csillapításában, szövődményekkel, tulajdonságait, megállapítható, fogyasztásával, csökkenthetjük, károsodásoktól, csillapítására, ellagitanninok, megbetegedések, érelmeszesedés, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5809
  • e Hét: 30700
  • e Hónap: 62186
  • e Év: 266887
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.